Menu zbrodni

Cena regularna
63,92 zł
Cena wyprzedażowa
63,92 zł
Cena regularna
79,90 zł

To książka historyczna, ale pełna gastronomicznych zwrotów akcji, kryminalnych przepisów na krwawe jatki, kosy w żeberkach oraz steki baranie. W rolach głównych: siatki przestępcze, drobne rzezimieszki oraz golonka na ostro.

  • Wysyłka w 24 godziny
  • Darmowa dostawa od 100 zł
  • Płatność online, kartą i BLIK
  • Kup teraz i zapłać za 30 dni

Polecają książkę

Ach ten straszny świat przedwojennej, warszawskiej... gastronomii!!! Zabójstwa, napady, samobójstwa, pobicia – co tam się nie działo! Ta książka to niezwykły kryminalny przewodnik po świecie, którego już nie ma. Pasjonująca, czasami straszna, a czasami bardzo zabawna lektura. Z całego serca (a może żołądka) polecam!

Wojtek Chmielarz, pisarz

Opis

Czas jednak zanurzyć się w najgorszą przedwojenną gastronomię warszawską. Bez upiększeń, kolorowych szyldów i wyglancowanych butów. Odseparowana od widoku tysięcy oczu, znana jedynie z kronik kryminalnych. W jej lokalach serwowano brutalne mordy, podpalano, łamano kości. Dla jej bywalców ludzkie życie warte było zaledwie kilka złotych, a niekiedy stawało się zwykłym towarem na wagę. W żyłach zwyrodnialców płynęła krew pomieszana z wódką i narkotykami. Od najgorszego sortu oprychów unosił się zapach krwi, zmieszany z potem i stęchniętym piwem. O tej odsłonie stołecznej gastronomii bardzo rzadko przeczytamy we wspomnieniach bywalców rautów i dansingów. Szare, zimne, brudne, pachnące fetorem gabinety, w których dochodziło do gwałtów, zabójstw, samobójstw i płatnych stosunków seksualnych, nie były reklamowane w gazetach czy programach artystycznych.

Szczegóły

Autor Bartosz Paluszkiewicz
Typ okładki miękka
Projekt okładki Alicja Kobza
ISBN 978-83-68344-00-4
Imprint (marka wydawnicza) PoWarszawsku
Język polski
Liczba stron 320
Data wydania 16 grudnia 2024
Wydawnictwo NEWHOMERS
Typ produktu Książka papierowa

Może Ci się spodobać