
Ziemniak w roli głównej. Takiej książki jeszcze nie było
Planeta ziemniak nie jest zwykłą książką kucharską. Poza setką przepisów, starannie wyselekcjonowanych, przygotowanych i przetestowanych przez Stewę, znajdzie się w niej także sporo ciekawostek dotyczących ziemniaków.
Każdy przepis poprzedza krótki wstęp dotyczący historii potrawy oraz jej tradycyjnych wersji, nowoczesnych wariantów, sposobów przyrządzania czy nazw. Przygotowanie dań z Planety ziemniak jest proste i daje dużo satysfakcji. Jednocześnie Stewa pokazuje, że wegańskie potrawy na bazie ziemniaków są sycące, dostarczają organizmowi substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i są atrakcyjne wizualnie.
Stewa pokazuje, że potrawy z ziemniaków nie muszą być nudne i monotonne, a satysfakcję mogą przynosić nawet najprostsze dania. Te bardziej skomplikowane nie są natomiast tak trudne.

Dominika „Stewunia” Olejnik
Zasłynęła z ząbka ;) czosnku, kiszenia arbuza i przyprawy o smaku ogórków kiszonych. Od kilku lat w styczniu organizuje Zupanuary (każdego dnia gotuje inną, wegańską zupę), a we wrześniu Pyrtember (w którym udowadnia, że nie ma lepszego momentu na ziemniaczka niż dowolny z 365 dni w roku).
Stewa w kuchni to Wasza ulubiona pani od chemii, której nigdy nie mieliście. Czaruje, tworzy i wymyśla, tworząc kuchnię polską (i nie tylko) całkowicie wegańską. Spotkać ją można nie tylko przy garach, ale w jej własnym ogródku, gdzie od nasionka powstają składniki do jej zaczarowanych dań.
W 2024 można było usłyszeć o jej akcji, która zaczęła się od zawiezienia 1,5 tony ziemniaków do zalanego Stronia, a skończyła na zrzutce zorganizowanej na rzecz Powodzian z jej rodzinnych stron.
