Menu zbrodni – książka papierowa z dedykacją

Bartosz Paluszkiewicz

99,90 

To książka historyczna, ale pełna gastronomicznych zwrotów akcji, kryminalnych przepisów na krwawe jatki, kosy w żeberkach oraz steki baranie. W rolach głównych: siatki przestępcze, drobne rzezimieszki oraz golonka na ostro.

Personalizowana dedykacja Autora na książce
DARMOWA wysyłka (książkę wyślemy w dniu premiery, 16 grudnia)
Płatność online, kartą i BLIK
Kup teraz i zapłać za 30 dni

Polecają książkę

Ach ten straszny świat przedwojennej, warszawskiej... gastronomii!!! Zabójstwa, napady, samobójstwa, pobicia – co tam się nie działo! Ta książka to niezwykły kryminalny przewodnik po świecie, którego już nie ma. Pasjonująca, czasami straszna, a czasami bardzo zabawna lektura. Z całego serca (a może żołądka) polecam!

Opis

Czas jednak zanurzyć się w najgorszą przedwojenną gastronomię warszawską. Bez upiększeń, kolorowych szyldów i wyglancowanych butów. Odseparowana od widoku tysięcy oczu, znana jedynie z kronik kryminalnych. W jej lokalach serwowano brutalne mordy, podpalano, łamano kości. Dla jej bywalców ludzkie życie warte było zaledwie kilka złotych, a niekiedy stawało się zwykłym towarem na wagę. W żyłach zwyrodnialców płynęła krew pomieszana z wódką i narkotykami. Od najgorszego sortu oprychów unosił się zapach krwi, zmieszany z potem i stęchniętym piwem. O tej odsłonie stołecznej gastronomii bardzo rzadko przeczytamy we wspomnieniach bywalców rautów i dansingów. Szare, zimne, brudne, pachnące fetorem gabinety, w których dochodziło do gwałtów, zabójstw, samobójstw i płatnych stosunków seksualnych, nie były reklamowane w gazetach czy programach artystycznych.

Szczegóły

Data wydania

16 grudnia 2024

Wydawnictwo

Projekt okładki

Alicja Kobza

Ilość stron

320

ISBN

978-83-68344-00-4

Język

polski

Okładka

miękka

O autorze

Bartosz Paluszkiewicz

Pasjonat historii. Od kilku lat odkrywa meandry i tajemnice przedwojennej, polskiej gastronomii. Twórca i prowadzący profil na Facebooku Przedwojenne Restauracje, Bary i Kawiarnie. Autor książki Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie. Kronika, która kompleksowo opisuje historię stu dawnych stołecznych lokali gastronomicznych. Kolekcjoner historycznych kart menu i shakerów barmańskich.​
ACCOUNT
Ulubione
Logowanie
Załóż konto

Na adres e-mail zostanie wysłany odnośnik do ustawienia nowego hasła.

Twoje dane osobowe zostaną użyte do obsługi twojej wizyty na naszej stronie, zarządzania dostępem do twojego konta i dla innych celów o których mówi nasza polityka prywatności.

Password Recovery

Zapomniane hasło? Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail. Wyślemy w wiadomości email, odnośnik potrzebny do utworzenia nowego hasła.

Menu zbrodni - książka papierowa z dedykacją

99,90 
KOSZYK 0
Dodano do listy ulubionych! ZOBACZ ULUBIONE